piątek, 14 sierpnia 2015

Niekoniecznie fit


Chcemy się zdrowo odżywiać!
Naprawdę!

Ale czasem mamy ochotę na trochę rozpusty.
Oto nasza wersja tarty na "mały" głód.
A jako dodatek proponujemy bombę witaminową - napój z zielonej pietruszki - idealną na temperatury za oknem.

Smacznego K&B


TARTA

Kruche ciasto:
20 dag mąki pszennej (w naszym przypadku pełnoziarnista)
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
30 dag wędzonego chudego boczku
2 łyżki oleju
4 jaja
3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju, aż zrobi się chrupiący. Następnie przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


W miseczce dokładnie mieszamy: jajka, śmietanę, cebulkę dymkę (szczypiorek), natkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.


Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C

Żółtko mieszamy ze śmietaną.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, sól i masło. Siekamy wszystko razem. Robimy zagłębienie i wlewamy mieszaninę żółtka ze śmietaną. Szybko wyrabiamy ciasto.


Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek 3-4 mm, nawijamy na wałek i przenosimy do formy. Odrywamy wystające brzegi i nakłuwamy widelcem.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8 - 12 minut.

Na podpieczony spód wykładamy boczek i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszaniną jajeczno - śmietanową.


Wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 - 15 minut, aż brzegi się zarumienią, a masa całkowicie stężeje.




NAPÓJ Z ZIELONEJ PIETRUSZKI

mały pęczek zielonej pietruszki
1 opakowanie kostek lodu (u nas 1 duża szklanka)
3 - 4 łyżki cukru (80 g)
1 - 1 1/2 obranej cytryny bez pestek
1 l niegazowanej wody mineralnej

Wszystkie składniki, oprócz wody umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
Dolewamy wodę mineralną i miksujemy jeszcze przez chwilę.





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Równie przepysznie smakuje ;)
      Zachęcamy do spróbowania i podzielenia się z nami opinią :)

      Usuń